Shart Tale Race

Geloof Vechter

BMX Park

Graffiti spuiten

Graffiti is wereldwijd bekend als een rebelse uiting en wordt door veel mensen gezien als vandalisme. Echter is dit stereotype beeld volledig misplaatst en gebasseerd op tunnelvisie. De naam graffiti staat voor het aanbrengen van afbeeldingen of teksten op de openbare plaats met materialen als verf, inkt of door te krassen.

Geschiedenis van graffiti

Als we deze betekenis terug nemen naar de oudheid is te zien dat de oude egyptenaren welke rotstekeningen maakte ook al een vorm van graffiti aanbrachten. Niet alleen de Egyptenaren waren vroege aanbrengers van graffiti. Namelijk in de tijd van de Romeinen zijn ook al vormen aangetroffen van graffiti. Zo schreven de romeinen veelal politieke uitspraken en aankondigingen van bijvoorbeeld gladiatorenspelen op hun muren. Pas eind jaren 60 is graffiti in New York ontstaan en begin jaren 80 is dit fenomeen naar Europa over gewaaid waar vooral jongeren ermee aan de slag gingen.

Technieken en soorten graffiti

Binnen de term graffiti zijn veel verschillende soorten en vormen te vinden. Als eerst heb je de zogenoemde tags. Dit zijn vaak snel geschreven namen van de artiesten. Tags zijn de simpelste vorm van het schrijven van graffiti. Een stapje hoger zijn throw ups. Een throw up zijn een of meerdere letters bestaande uit één lijn en vaak met slechts één of twee kleuren geschreven. Naast de  enkel kleurige graffiti zijn er ook pieces. Een piece is een graffitiwerk waarbij de naam van de kunstenaar is geschreven met meerdere kleuren en ingevulde letters. In pieces wordt vaak meer tijd gestoken waardoor het in de meeste gevallen voor de meeste mensen een stuk acceptabeler is dan een tag.

Graffiti locaties

In principe kan graffiti op elke mogelijke ondergrond worden aangebracht. Echter zijn er enkele locaties welke voor veel graffiti schrijvers de voorkeur krijgen. Als eerst zijn er legale muren waar het is toegestaan om graffiti te spuiten. In Nederland zijn dit bijvoorbeeld de berekuil in Eindhoven en landbouwbelang in Maastricht. Echter voor veel graffiti schrijvers zijn treinen de beste locatie. De ondergrond is glad en hun piece is vervolgens een rollend canvas welke veel mensen zien.