Straat Recht

The Drawing Grounds

Race Master

Street art

Hoewel street art overal ter wereld bijna wel te vinden is is het begrip bij veel mensen nog niet geheel bekend. Street art is een onderdeel, of stroming, van graffiti. De term graffiti is in tegenstelling tot street art wel bij vrijwel iedereen bekend. Street art kan in veel verschillende vormen worden aangetroffen. De term street art staat in feit voor illegaal of legaal aangebrachte veranderingen in het klassieke straatbeeld. Deze aangebrachte veranderingen kunnen voorkomen in de vorm van beelden, sjablonen of bijvoorbeeld posters. Echter de meest voorkomende vorm van street art is het aanplakken van stickers. Hoewel street art onder graffiti valt zijn er toch duidelijk merkbare verschillen. Zo gaat het bij de meeste street art niet zozeer om een naam verspreiden, meer om afbeeldingen of figuren.

Verschillende vormen van street art

Zoals eerder al is verteld zijn er verschillende vormen van street art. Echter zijn posters, stickers, sjablonen en beelden lang niet alle vormen. Een wat minder bekende vorm van street art is het zogenoemde wildbreien. Hierbij worden verschillende objecten van de straat aangekleed in een handgebreid kunstwerkje. Het gebruik van posters is niet in alle gevallen een vorm van street art. Zo worden er ook posters opgeplakt voor bijvoorbeeld festivals en feesten. Echter deze worden geplakt met commerciele doeleinden en hebben geen respect voor de overige street art. Dit is in veel gevallen dan ook de rede dat de daadwerkelijke street art artiesten zich erg boos maken om het commerciele aanplakbeleid.

Bekende street art

Hoewel street art vaak lokaal is zijn er ook enkele wereldwijd bekende voorbeelden van street art. De bekendste zijn Obey, Space Invader en Banksy. Obey is begonnen met posters en stickers maar versiert inmiddels volledige gebouwen en heeft een eigen goedlopende kledinglijn. Space invader is van naam minder bekend als Obey en Banksy maar zijn kunstwerken van mosaic worden door veel mensen direct herkend. Dan is Banksy waarschijnlijk de bekendste street art ter wereld. Zijn met graffiti op de muur gespoten stencils worden door vrijwel iedereen herkent en aanbeden.

Artikelen

Graffiti spuiten

Graffiti is wereldwijd bekend als een rebelse uiting en wordt door veel mensen gezien als vandalisme. Echter is dit stereotype beeld volledig misplaatst en gebasseerd op tunnelvisie. De naam graffiti staat voor het aanbrengen van afbeeldingen of teksten op de openbare plaats met materialen als verf, inkt of door te krassen.

Geschi

Lees meer...